Navigate Yoozpaper

Yoozpaper Front Page
The Yoozpaper
Yoozer Profile
Profile
Shared Paper
Shared Paper
Create Newspaper
Create Paper
Create Customized Paper
Custom Paper
Create Album
Create Album
Yoozer Notifications
Notifications
Edit Profile
Edit Profile
Login
Login

 
 
 
Login on Yoozpaper Facebook Login

Bugetul UE: Banii pentru Romania

Written by on


Bugetul UE: Banii pentru Romania


0 YOOZ this

Săptămâna europeană are ca punct principal pe agendă Consiliul European de joi şi vineri, o reuniune extraordinară la masa căreia statele membre UE vor căuta un compromis pentru cadrul bugetar al UE pentru intervalul 2014-2020, după o perioadă de polemici aprinse pe această temă.


Deşi bugetul UE trebuie adoptat cu unanimitate la nivelul celor 27 de ţări din Consiliu, plus Croaţia, dezbaterea în jurul acesteia a generat discordie şi polemici intense.

România ar fi trebuit să primească între 45 şi 47 miliarde de euro, conform propunerii totale de 1.033 de miliarde de euro înaintată de Comisia Europeană. Această sumă ar asigura un surplus consistent faţă de cei 35 miliarde de euro alocaţi în 2005 pentru perioada 2007-2013, când România a fost nou intrată la masa negocierilor şi a fost nevoită să cedeze cererilor altora, dar avea şi un PIB mai redus. Potrivit propunerii actuale a Comisiei Europene, alocarea anuală trebuie să reprezinte circa 2,5% din PIB-ul ţării.

Propunerea Van Rompuy reduce însă cu circa 8 miliarde de euro această sumă, introducând şi unii algoritmi de calcul consideraţi discriminatorii de oficiali din Guvernul de la Bucureşti, potrivit unor surse citate de MEDIAFAX. Astfel, dacă pragul din PIB este redus la 2,4%, este stabilit şi un plafon de 15% pentru fondurile suplimentare primite peste bugetul 2007-2013 pentru ţările cu o rată de absorbţie sub 60%. Rata de absorbţie a României pe fondurile de coeziune nu depăşeşte în prezent 10%, iar acest criteriu pare introdus special pentru a reduce alocarea ţării noastre.

Argumentele negociatorilor Guvernului României au fost că, prin propunerea Van Rompuy, România este penalizată suplimentar, având în vedere că a fost sancţionată oricum de Comisia Europeană pentru nereuşitele actualei perioade de programare. De asemenea, banii pe care România nu reuşeşte să îi cheltuiască în perioada stabilită se întorc oricum la bugetele naţionale ale ţărilor net contributoare din Vestul şi Nordul Europei.

Rămâne de văzut în următoarele zile cât de mult va reuşi România să apere alocarea iniţială a Comisiei, având în vedere că negocierea poate fi dusă de pe poziţii puternice numai dacă este dublată de vocea unor aliaţi puternici.

Return to Romania si UE.

Yoozpaper is a social network of online newspapers written by individuals or groups. Yoozpaper takes free articles that members write and formats them as an online newspaper.

Articles Of The Week