Navigate Yoozpaper

Yoozpaper Front Page
The Yoozpaper
Yoozer Profile
Profile
Shared Paper
Shared Paper
Create Newspaper
Create Paper
Create Customized Paper
Custom Paper
Create Album
Create Album
Yoozer Notifications
Notifications
Edit Profile
Edit Profile
Login
Login

 
 
 
Login on Yoozpaper Facebook Login

Negocierile pe bugetul UE 2014-2020

Written by on


Negocierile pe bugetul UE 2014-2020


0 YOOZ this

România ar putea beneficia în exerciţiul bugetar comunitar 2014-2020 de o creştere cu 50% a fondurilor alocate prin Politica Agricolă Comună (PAC), au declarat ieri surse europene, înaintea începerii summit-ului şefilor de state sau de guverne din UE reuniţi la Bruxelles.

În timpul discuţiilor cu Rompuy şi Barroso delegaţia română a pus problema fondurilor României pentru agricultură.

"Este o potenţială veste bună pentru România, deşi vine pe fondul unei noi propuneri de reducere a bugetului general, care va fi avansată, în negociere, de către preşedintele Consiliului European", au comentat pentru Mediafax surse apropiate discuţiilor.

Scenariul discuţiilor urma să plece de la tăieri de 100 mld. euro (şi ar putea ajunge la 200 mld. euro) din bugetul de 1.033 mld. euro propus de Comisia Europeană. Propunerea iniţială a lui Rompuy de a se tăia din acest buget 75 mld. euro a fost respinsă şi de contributorii neţi (pentru că tăierile sunt prea mici) şi de beneficiarii neţi (pentru că sunt prea mari), inclusiv România.

Parlamentul român a adoptat o rezoluţie în care îi cerea preşedintelui Traian Băsescu care reprezintă România la summit să respingă propunerea lui Rompuy şi să o îmbrăţişeze pe cea a Comisiei. Numai că niciuna dintre aceste propuneri nu mai este în picioare şi ceea ce se va avansa în această seară vor fi reduceri de fonduri cu mult mai mari decât cele respinse şi de Guvernul român şi de Parlamentul român.

România mai vrea să elimine din proiectul de buget multianual o prevedere care leagă stadiul alocărilor fondurilor viitoare de rata de absorbţie din prezent, pentru că este dezavantajată având o absorbţie mică, de sub 10% din totalul fondurilor de coeziune de 20 mld. euro pentru 2007-2014.

Mai vrea cofinanţări europene pentru programe de 85% pentru că, neavând bani, nu poate ea confinanţa 25% dintr-un proiect cum a propus preşedintele Consiliului European, ceea ce ar conduce la blocarea fondurilor.

Return to Romania si UE.

Yoozpaper is a social network of online newspapers written by individuals or groups. Yoozpaper takes free articles that members write and formats them as an online newspaper.

Articles Of The Week