Navigate Yoozpaper

Yoozpaper Front Page
The Yoozpaper
Yoozer Profile
Profile
Shared Paper
Shared Paper
Create Newspaper
Create Paper
Create Customized Paper
Custom Paper
Create Album
Create Album
Yoozer Notifications
Notifications
Edit Profile
Edit Profile
Login
Login

 
 
 
Login on Yoozpaper Facebook Login

China urmatoare putere economica a lumii?

Written by on


China urmatoare putere economica a lumii?


0 YOOZ this

China sau Regatul de mijloc, aşa cum este traducerea acestui stat în mandarină –indicând dorinţa de poziţionare a sa, în mijlocul activităţii mondiale – este din ce în ce mai mult în atenţia analiştilor economici şi politici ai lumii, pe buzele cărora apare repetativ o întrebare: va deveni China prima putere economică a lumii?
Deşi părerile sunt împărţite, nu ar fi pentru prima dată când China s-ar situa ca una dintre cele mai importante puteri economice mondiale. „În 1820 China asigura 28, 7% din întreaga economie mondială, urmată după aceea de India cu 16 % , iar pe locul trei de Franţa cu 5, 4 %.”

Renaşterea economică cunoscută de China în ultimele decenii a început în 1978 când s-a declanşat procesul de reformă condus de Deng Xiao Ping, iar până în 2011, ritmul anual de creştere a fost în medie de 9 %. Această renaştere a Chinei are la bază un paradox, deoarece îmbină socialismul cu capitalismul, creând ceea ce Zbigniew Brzezinski numea „comercialism social” – socialism bazat pe proprietate privată şi economie liberă.
Dacă Marii Britanii i-au trebuit mai bine de 50 de ani pentru a-şi dubla PIB-ul pe cap de locuitor, iar Statelor Unite ale Americii aproximativ 50 de ani, China a reuşit acest lucru în doar 10 ani. Această perioadă scurtă de timp în care China a escaladat ierarhia economiei mondiale, poziţionându-se pe locul doi şi devenind adversarul numărul unu al SUA, s-a produs pe baza unui proces de ardere a etapelor. Mai precis dezvoltarea s-a făcut prin „pierdere de substanţă naţională”, fiind realizată pe spatele clasei muncitoare, pe care a exploatat-o, ducând la apariţia unei prăpastii între bogaţi şi săraci, cât şi la apariţia unei diferenţe între China de Est – maritimă, urbanizată ce cuprinde capitala financiară a Asiei: Shanghai – şi China de Vest – continentală, preponderent rurală şi măcinată de conflicte etnice şi religioase precum în regiunile Tibet şi Xinjiang.
Insa Chinei îi lipseşte „motorul social”, mai precis accesul muncitorilor la bunurile produse, ţara specializându-se pe exporturi, ignorând forţa de cumpărare, adevăratul indicator şi susţinător economic.
Cu toate astea nu trebuie pierdut din vedere şi faptul că fiecare companie ce a ales să-şi mute producţia în China se foloseşte doar de resursele umane şi materiale ale acestui stat, ea producând în graniţele ţării mamă. Cu alte cuvinte, China realizează produse în interiorul frontierei americane, dacă privim asupra unor firme ca: McDonald’s, General Electric, Coca-Cola, Caterpillar, etc. Astfel deşi investiţiile în China au fost masive, cantitatea de muncă este valorificată diferit, aceasta fiind de cele mai multe ori salahorizată

Return to Economia azi.

Yoozpaper is a social network of online newspapers written by individuals or groups. Yoozpaper takes free articles that members write and formats them as an online newspaper.

Articles Of The Week