Navigate Yoozpaper

Yoozpaper Front Page
The Yoozpaper
Yoozer Profile
Profile
Shared Paper
Shared Paper
Create Newspaper
Create Paper
Create Customized Paper
Custom Paper
Create Album
Create Album
Yoozer Notifications
Notifications
Edit Profile
Edit Profile
Login
Login

 
 
 
Login on Yoozpaper Facebook Login

HAOS IN IMPOZITELE LOCALE

Written by on


HAOS IN IMPOZITELE LOCALE


0 YOOZ this

Haos în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Deşi iniţial reprezentanţii guvernului declaraseră că indexarea cu 16 procente este facultativă şi că autorităţile locale pot să o aplice sau nu, acest lucru nu mai e valabil, informează tvrnews.ro.
Lipsa unui act normativ face ca deciziile consiliilor locale prin care taxele rămâneau la acelasi nivel cu 2012 să încalce legea.
Neînţelegerile au apărut imediat după ce şeful executivului declara că autorităţile locale vor decide dacă aplică indexarea, transmite Telejurnalul.
Multe consilii locale au decis să nu majoreze taxele. Pe 27 decembrie însă. Executivul a publicat hotărârea legată de indexare fără ca documentul să fie urmat şi de o ordonanţă care lasa decizia de aplicare la latitudinea autorităţilor locale. Din acel moment, primăriile erau obligate să aplice majorarea, iar consiliile locale – să anuleze hotărârile anterioare. La Cluj, spre exemplu, s-au încasat deja taxe de la 4.900 de proprietari.
Pentru a permite autorităţilor locale să decida asupra valorii taxelor, Guvernul avea nevoie de un act normativ care să îi permită să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară. Actul normativ a fost promulgat de preşedinte săptămâna trecută.
Ministrul Dezvoltării şi Administraţiei atrage atenţia autorităţilor locale ca până la publicarea unei hotărâri care să le permită să nu aplice indexarea sunt obligate să încaseze impozitele cu 16 la sută mai mari faţă de anul trecut.
Ordonanţa care dă liber autorităţilor să păstreze taxele la nivelul celor de anul trecut ar putea fi publicată marţi, 8 decembrie.
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, că atât Guvernul cât şi preşedintele au acţionat egal şi constituţional în legătură cu OUG privind taxele, menţionând că sigurul care nu a acţionat astfel este Emil Boc, şi precizând că acordul de coabitare nu va fi rupt.
Întrebat dacă se va rupe acordul care stabileşte coabitarea, Ponta a răspuns că un astfel de act nu se rupe “din cauza lui Boc”.
Astfel, în timp ce Victor Ponta susţine că nu poate apoorba ordonanţa, deoarece preşedintele nu a apromulgat legea care permite Guvernului să emită astfel de acte normative în vacanţa parlamentară, Traian Băsescu susţine într-un comunicat că a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe premier.
„În şedinţa de Guvern din 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfaşurarea şedinţei de Guvern. Mai mult, legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intră în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial”, se menţionează în comunicat.

Return to Economie.

Yoozpaper is a social network of online newspapers written by individuals or groups. Yoozpaper takes free articles that members write and formats them as an online newspaper.

Articles Of The Week